sobota, 1 stycznia 2011

Muffiny bananowo-czekoladowe



Nowy Rok uczciliśmy pyszną pizzą caprese z mozzarellą, pomidorami i pesto. Zjedliśmy też restauracyjne tiramisu, ale koło prawdziwego tiramisu ono nawet nie leżało. Dlatego po powrocie do domu przygotowałam deser z tego co akurat było.

Przepis na 6 muffinów:
czas przygotowania 10 minut
czas pieczenia 20 minut

1 dojrzały banan
40 gram czekolady
20 gram orzechów włoskich (6-8 sztuk)
150 gram mąki pszennej
40 gram cukru
50 gram roztopionego masła
125 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli

Na początek rozgrzej piekarnik do 200'C bez termoobiegu lub 180'C z termoobiegiem.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu ubij lekko jajko, dodaj mleko i roztopione masło. Połącz z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, a następnie wymieszaj. Banana rozgnieć widelcem. Czekoladę i orzechy posiekaj luźno. Dodaj do pozostałych składników i wymieszaj. Formę do muffinów wyłóż papilotkami lub nasmaruj tłuszczem. Wypełnij foremki w 2/3. Piecz około 20 minut, aż będą zrobią się lekko złotawe. Przestudź przez 10 minut na kratce kuchennej. Voila! Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz