niedziela, 23 stycznia 2011

Muffiny z marshmallowsami

Idąc dziś na zajęcia stwierdziłam, że przydałoby się zabrać ze sobą coś słodkiego. Wybór padł (niemalże jak zwykle) na muffiny. Tym razem z małymi, mięciutkimi marshmallowsami. Lubię ich używać do wypieków, gdyż w trakcie pieczenia roztapiają się tworząc coś podobnego w smaku do karmelu i wsiąkają w ciasto. Mają smak podobny trochę do gumy balonowej w kulkach z dzieciństwa.

Przepis na 8-9 muffinów:
czas przygotowywania 10 minut
czas pieczenia 20 minut

150 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
60 gram cukru
80 ml maślanki
45 ml oleju
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
40-50 gram małych marshmallowsów, pokrojonych na mniej więcej 0,5 cm kawałki


Nagrzej piekarnik do 200'C bez termoobiegu (180'C z termoobiegiem). Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papilotkami.
Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj do niego maślankę, esencję waniliową i olej. Wymieszaj. Powoli dodawaj do suchych składników mieszając. Nie musisz mieszać zbyt dokładnie, nie przejmuj się grudkami. Dodaj pokrojone marshmallowsy. Wymieszaj. 
Nakładaj masę do foremek do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce kuchennej. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz