sobota, 22 stycznia 2011

Stek z tuńczyka w sosie pomarańczowym

Mój mięsożerny Towarzysz Życia czasami tęskni za mięsem. Żeby mu jakoś wynagrodzić jego brak przygotowałam stek z tuńczyka. Jak wiadomo, jest to taka jakby krowa morska, a polędwicę z tuńczyka przygotowuje się podobnie jak wołową. Do tej wyjątkowej ryby bardzo dobrze pasują owocowe dodatki: mango, papaja, pomarańcze. Na kolację wybrałam tuńczyka w sosie pomarańczowym.

Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 5 minut
czas gotowania 10 minut

2 steki  tuńczyka o grubości 2 cm (waga około 200 gram każdy)
sok z jednej pomarańczy (świeżo wyciśnięty)
1,5 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Umyj dokładnie steki z tuńczyka. Następnie osusz, posól i popieprz. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż tuńczyka po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
W między czasie w rondelku podgrzej sok pomarańczowy. W miseczce rozmieszaj mąkę z odrobiną wody na gładką pastę. Mieszając sok pomarańczowy dodawaj pastę z mąki. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Na talerzu ułóż stek z tuńczyka i polej 2-3 łyżkami sosu pomarańczowego. Podawaj z ryżem jaśminowym lub innym, który lubisz.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wspaniały sos. Gratuluje pomysłowości. Moja żona go ubustwia. Dzieki

    OdpowiedzUsuń