poniedziałek, 24 stycznia 2011

Włoska zupa pomidorowa

Tym razem danie z tych, które robię gdy już prawie nic nie ma w lodówce. Zawsze mam jednak cebulę, pomidory w puszce, makaron i zioła. A z nich można przyrządzić całkiem smaczną i dosyć pożywną zupę pomidorową. W smaku jest ona nieco bardziej złożona niż polska pomidorówka, konsystencję też ma nieco inną. Polską pomidorówkę robi się na koncentracie pomidorowym, tą na pomidorach z puszki. Na szczęście robi się ją szybko, więc nie trzeba jej poświęcać zbyt dużo czasu i uwagi.

Przepis na 4 duże miseczki:
czas przygotowania 10 minut
czas gotowania 25 minut

1 (400 gram) puszka pomidorów
1 duża biała cebula, posiekana
1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
duża garść drobnego makaronu
szczypta pieprzu
szczypta soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
4 łyżki tartego sera Grana Padano
1 łyżka oliwy z oliwek

W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj puszkę pomidorów, zioła i bulion. Po 15 minutach dodaj makaron. Gotuj do miękkości makaronu (maksymalnie 10 minut). Przypraw solą i pieprzą do smaku. Przed podaniem posyp serem Grana Padano. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz