środa, 12 stycznia 2011

Podgrzybkowa lasagne


Uwielbiam grzyby, właściwie wszystkie, niezależnie od tego czy są to kurki, borowiki, prawdziwki czy podgrzybki. Czasami jem też pieczarki, ale ich grzybami wolę nie nazywać.
W sklepowej zamrażarce zobaczyłam krojone podgrzybki i powstał pomysł by zrobić lasagne z podgrzybkami na bazie przepisu Moniki Galetti. Tym razem danie jest nieco bardziej pracochłonne.

Przepis na 2 solidne porcje:
czas przygotowania około 40 minut + minimum 2 godziny chłodzenia
czas gotowania około 40 minut

oliwa z oliwek
300 gram mrożonych podgrzybków, krojonych
20 gram miękkiego masła
20 gram mąki
200 ml pełnotłustego mleka
1 żółtko
10 gram sera typu Cheddar, startego
10 gram sera typu Gruyere, startego
3 płaty świeżego makaronu do Lasagne, ugotowane
sól, pieprz 

Składniki na sos:
100 ml śmietany 36% gęstej
50 gram masła
25 gram świeżo tartego sera Grana Padano

keksówka, folia spożywcza, papier do pieczenia, blacha do pieczenia

1. Na początek rozgrzej w rondlu łyżkę oliwy, wrzuć grzyby i smaż dopóki nie zaczną lekko brązowieć (około 10 minut). Odsącz tłuszcz, grzyby dopraw do smaku, odstaw na bok.
2. Rozpuść masło (20 gram) w małym rondelku, ciągle mieszając dodaj mąkę. Nie przestając mieszać dolewaj powoli mleko. Trzymaj na małym ogniu, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Gdy powstały sos będzie mieć konsystencję śmietany zdejmij rondelek z gazu i dodaj do niego starty Gruyere i Cheddar. Dokładnie wymieszaj. Powstały sos dodaj do grzybów i zamieszaj.
3. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż płat lasagne, na nim połowę grzybów z sosem. Ułóż drugi płat lasagne i dociśnij, na nim ułóż resztę grzybów z sosem. Przykryj trzecim płatem lasagne. Dociśnij, przykryj folią spożywczą i dociąż (ja to robię np. leżącymi słoikami). Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
4. Ustaw piekarnik na 200'C bez termoobiegu lub 180'C z termoobiegiem. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
5. Przygotuj sos Grana Padano: Do małego rondelka włóż masło i śmietanę, podgrzewaj aż się połączą. Gdy będą miały jednolitą konsystencję zdejmij rondelek z ognia i dodaj ser Grana Padano. Dokładnie wymieszaj.
6. Wyjmij lasagne z lodówki, zdejmij folię i przekrój lasagne na 2 oddzielne kawałki. Połóż je na blasze do pieczenia. Każdą porcję polej sosem Grana Padano (około 2 łyżki stołowe na 1 porcję). Wstaw do piekarnika na około 20 minut.
7. Podawaj polane sosem Grana Padano, najlepiej z zieloną sałatą.

Polecam, mimo, że wymaga trochę więcej pracy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz