sobota, 22 stycznia 2011

Muffiny z pestkami granatu


Festiwal Muffinów trwa. Ponieważ został mi granat z gotowania korzennych bakłażanów z fetą i pestkami granatów wymyśliłam muffiny z pestkami granaty, imbirem i podkreślającą smak granatu skórką cytryny.

Przepis na 8-9 muffinów:
czas przygotowania 10 minut
czas pieczenia 20 minut

150 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 gram cukru
1 jajko
45 ml oleju roślinnego
100 ml maślanki
pestki z 1 granatu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny


Nagrzej piekarnik do 200'C bez termoobiegu (180'C z termoobiegiem). Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papilotkami.
Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir i cukier. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj do niego maślankę i olej. Wymieszaj. Powoli dodawaj do suchych składników mieszając. Nie musisz mieszać zbyt dokładnie, nie przejmuj się grudkami. Dodaj pestki z granatu, imbir i skórkę cytrynową. Wymieszaj. 
Nakładaj masę do foremek do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce kuchennej. 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz