poniedziałek, 24 stycznia 2011

Ciasteczka imbirowe

Uwielbiam imbir, uwielbiam cynamon i uwielbiam ciasteczka. Wśród moich ulubionych znajdują się ciasteczka imbirowe z cynamonem. Robi się je wyjątkowo prosto i nie zabierają dużo czasu. Ich lekko ostry smak świetnie pasuje do filiżanki popołudniowej herbaty. Jednocześnie są dosyć delikatne. Można je upiec gdy mają przyjść goście, gdyż właściwie wszystkim smakują. Dają się przechowywać do tygodnia w szczelnym opakowaniu.

Przepis na około 10-12 ciastek:
(na podstawie Kate Shirazi cookie magic)
czas przygotowania 15 minut
czas pieczenia 15 minut

150 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyzeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
50 gram masła
2 łyżki "golden syrup" albo syropu cukrowego albo syropu kukurydzianego

Nagrzej piekarnik do 190'C bez termoobiegu. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki w dużej misce. Roztop masło z "golden syrup" w rondelku. Dodaj do suchych składników i wymieszaj ręką.
Formuj kulki o średnicy około 1,5cm. Spłaszcz i układaj na blasze w odległości minimum 4 cm. 
Piecz 15 minut, aż staną się złote. Po wyjęciu daj im przestygnąć kilka minut na blasze, a następnie przełóż na kratkę kuchenną by wystygły całkowicie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz