sobota, 8 stycznia 2011

Muffiny borówkowo-migdałowe


Jedną z moich ulubionych autorek książek kucharskich jest Rachel Allen. Jej książki są nie tylko dobrze napisane, ale również pięknie sfotografowane. Lubię z nich korzystać, lubię je przeglądać. Na bazie przepisu z książki Rachel's Food for Living upiekłam dziś muffiny borówkowo-migdałowe.

Przepis na 6 muffinów:
czas przygotowania 10 minut
czas pieczenia 20 minut

120 gram mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki syropu z agawy
100 ml mleka
1 jajko
25 gram roztopionego masła
35 gram suszonych borówek amerykańskich

Na początek nagrzej piekarnik do 200'C. Wyłóż foremkę do muffinów papilotkami albo jeśli wolisz natłuść ją. Wymieszaj wszystkie składniki prócz borówek i siekanych migdałów. Nie musisz mieszać zbyt dokładnie. Na koniec dodaj borówki amerykańskie i połowę migdałów. Wymieszaj. Wypełnij foremki do wysokości 2/3. Każdą muffinkę posyp posiekanymi migdałami. Piecz przez 20 minut albo do momentu gdy lekko się zrumienią. Wyjmij muffiny z foremek i wystudź na kratce kuchennej. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz