niedziela, 30 stycznia 2011

Bezy kawowe


Nie każdy deser musi być skomplikowany. Ten jest wyjątkowo prosty, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość i poświęcić trochę czasu na ubijanie śmietany na sztywno. Od kiedy byliśmy u znajomych na powigilijnym odpoczynku mój Towarzysz Życia męczył mnie o bezy kawowe, w końcu się doczekał :)

Przepis na 1 blachę:
czas przygotowania 20 minut
czas suszenia 2 godziny + 4-5 godzin odpoczywania

4 białka jajek
300 gram cukru
2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Rozgrzej piekarnik do 110'C bez termoobiegu. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Wbij białka do misy, wsyp szczyptę soli. Ubij na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawaj cukier. Gdy piana z cukrem będzie już gotowa dodaj kawę rozpuszczalną i wymieszaj dosyć dokładnie.
Nałóż łyżką pianę na blachę, wstaw do piekarnika. Po mniej więcej 15 minutach pieczenia uchyl lekko piekarnik. Pozwól suszyć się bezom przez 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, bezy pozostaw w środku przez mniej więcej 4 godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz