Przepis na około 18 ciastek:
czas przygotowania 20 minut
czas pieczenia 15 minut
50 gram masła
450 gram ciemnej czeklady
2 jajka
170 gram brązowego cukru
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
85 gram mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na początek rozgrzej piekarnik do 170'C bez termoobiegu. 2 blachy do pieczenia wyłóż papierem.
Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej albo w mikrofali.
Zmiksuj jajka z cukrem i esencją waniliową. Połącz z rozpuszczoną czekoladą z masłem. Dokładnie wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Powoli, ciągle mieszając dodawaj do mieszanki czekoladowej.
Bierz w dłonie niewielką ilość ciasta, formuj kulki, następnie spłaszcz i układaj na blasze w odstępach około 5 cm (ciastka jeszcze urosną). Piecz około 15 minut. Po upieczeniu zostaw je do przestygnięcia na blasze, a następnie przełóż na kratkę kuchenną gdzie wystudzą się do końca.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz