sobota, 22 stycznia 2011

Czekoladowe muffiny z groszkami czekoladowymi

Czekoladę kocham, ubóstwiam, żyć bez niej nie potrafię. W moich szafkach zawsze znajdzie się przynajmniej 1 czy 2 tabliczki czekolady i opakowanie kakao. Te muffiny to przepis dla osób lubiących czekoladę.

Przepis na 8-9 muffinów:
czas przygotowania 10 minut
czas pieczenia 20 minut

150 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 gram cukru
1 jajko
45 ml oleju roślinnego
100 ml maślanki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

2 łyżki kakao
100 gram groszków czekoladowych

Nagrzej piekarnik do 200'C bez termoobiegu (180'C z termoobiegiem). Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papilotkami.
Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cukier. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj do niego maślankę, esencję waniliową i olej. Wymieszaj. Powoli dodawaj do suchych składników mieszając. Nie musisz mieszać zbyt dokładnie, nie przejmuj się grudkami. Dodaj groszki czekoladowe i wymieszaj.
Nakładaj masę do foremek do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce kuchennej. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz