środa, 12 stycznia 2011

Chocolate Chip Cookies


Pierwszy raz upiekłam te ciasteczka na prezent urodzinowy dla przyjaciela mojego Towarzysza Życia. Wyglądało na to, że smakowały. By powtórzyć ten przepis musiałam czekać prawie 4 miesiące, aż ponownie zakupię "groszki" czekoladowe, w cenie nieastronomicznej. I w końcu udało się i są. Z wierzchu chrupiące, w środku mające konsystencję kruchej krówki, a do tego kawałki czekolady, które nie topią się w trakcie pieczenia.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Kitchen z moimi drobnymi modyfikacjami.

Składniki na około 18 ciasteczek:
150 g niesolonego masła, roztopionego
225 g brązowego cukru
2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko, zimne
1 żółtko, zimne
300 g mąki pszennej (używam typu 550 lub 650)
1/4 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g "groszków" czekoladowych


Rozgrzej piekarnik do 170'C bez termoobiegu. Wyłóż 2 blachy  papierem do pieczenia. Do cukru dolej masło i wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Dosyp mąkę i sodę oczyszczoną i mieszaj krótko, tak by wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodaj "groszki" czekoladowe i wymieszaj. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nakładaj półkule z ciasta na blachę do pieczenia, zostawiając 6-10 cm odstęp pomiędzy ciasteczkami. Na jednej blasze powinno się zmieścić 9 ciasteczek. Wstaw obydwie blachy do piekarnika i piecz około 17-18 minut. Po wyjęciu zostaw ciasteczka na blasze przez 5 minut, a potem przełóż na kratkę kuchenną. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Są to najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłem, a jeśli o słodycze chodzi to jestem wybredny. Polecam każdemu.

    Daniel.

    OdpowiedzUsuń