sobota, 29 stycznia 2011

Penne z czterema serami i cukinią

Uwielbiam makaron właściwie w każdej postaci. Lubię warzywa dyniowate i kocham sery, żółte, pleśniowe, dojrzewające... W związku z moimi upodobaniami postanowiłam zrobić pełnoziarniste penne z czterema serami i cukinią. Danie to nie przypadnie do gustu osobom nie lubiącym serów pleśniowych, lecz można go pominąć i zastąpić delikatniejszym serem. W tym daniu doskonale widać jak dobre składniki mogą urozmaicić bardzo prosty posiłek.

Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 10 minut
czas gotowania 15 minut

250 gram pełnoziarnistego makaronu penne
200 gram cukinii, pokrojonej w cienkie plastry
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
50 gram sera mascarpone
50 gram startego Parmesanu albo Grana Padano
50 gram Lazura
50 gram dowolnego śmietankowego sera żółtego
2 łyżki wina
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
30 gram Parmesanu lub Grana Padano do podania

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cukinię i smaż aż będzie bardzo miękka. Wrzuć wszystkie sery do drugiego garnka, podgrzewaj aż się zaczną topić. Dodaj wino, cukinię i czosnek. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając przez 5 minut. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp Parmesanem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz