poniedziałek, 17 stycznia 2011

Korzenne bakłażany z fetą i pestkami granatów

Danie, które na dziś wybrałam może nie wygląda najatrakcyjniej, ale jest niesamowicie smaczne. Nęci skutecznie kubki smakowe i narząd zmysłu osoby jedzącej. Danie to pochodzi z bliskiego wschodu, moja interpretacja tego gulaszu różni się nieco od typowych jego wersji. Polecam spróbować!

Porcja dla 2 osób:
czas przygotowania 10 minut
czas gotowania 25 minut

1 średniej wielkości bakłażan, pokrojony na półplastry o grubości 1cm
1 mała cebula, posiekana
150 gram ciecierzycy z puszki
150 gram krojonych pomidorów z puszki
100 gram brązowego ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki utartego zioła angielskiego
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki płatków chili
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/ łyżeczka melasy
40 gram fety
2 łyżki posiekanej mięty
pestki z połówki granatu

Ugotuj ryż w małym rondelku. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj przyprawy i cebulę. Gotuj 2-3 minuty, do miękkości cebuli. Wrzuć bakłażana, pomidory, ciecierzycę i melasę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj, pod przykryciem przez 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj ryż, pokruszoną fetę, miętę i pestki granatu. Podawaj okraszone listkami mięty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz