sobota, 8 stycznia 2011

Pad Thai - przepis podstawowy


Pad Thai to jedno z najczęściej jedzonych w Tajlandii dań, jego wersji jest mnóstwo, ale właściwie każda jest przepyszna. Są wersje mięsne - z wołowiną albo kurczakiem, z owocami morza i wersje wegetariańskie. Czasami z moim Towarzyszem Życia chadzamy do popularnych od niedawna noodle barów. Pamiętam gdy po raz pierwszy odwiedziłam noodle bar w Londynie, od tamtego czasu gdy zawitałam w progi Wagamama Noodle Bar poszukuję tych smaków, ale odtworzenie ich w Polsce nie jest najłatwiejsze.

Poniżej moja wersja podstawowa tajskiego Pad Thai.

Porcja dla dwóch osób:
czas przygotowania 15 minut
czas gotowania 15 minut

150 gram suszonego makaronu chińskiego (może być udon, soba, mie)
100 gram kapusty pekińskiej grubo szatkowana
100 gram kiełków fasoli
100 gram tofu pokrojonego w 1cm kostkę
2 jajka
1 zielona dymka grubo posiekana
1 mała cebula (szalotka albo cebula biała) drobno posiekana
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej
1 łyżka posiekanych migdałów albo orzechów arachidowych
1 łyżka pasty tamaryndowej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka lub więcej sosu chili
2-3 łyżki cukru brązowego
4 łyżki oleju
3 łyżki bulionu
50 ml wrzątku


1. Makaron przyrządź gotuj minutę krócej niż napisano na opakowaniu, odcedź i odstaw.
2. W miseczce wymieszaj składniki na sos: pastę tamaryndową, sos sojowy, sos chili i wrzątek.
3. Na małej patelni rozgrzej pół łyżki oleju, wrzuć pokrojone w kostkę tofu i obsmaż je po minucie z każdej strony. Gdy będzie już złote zdejmij z patelni i osusz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
4. Na średnim ogniu, w woku albo na dużej patelni rozgrzej olej z bulionem. Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż mieszając przez około minutę.
5. Dodaj kapustę pekińską i smaż ciągle mieszając przez kolejną minutę.
6. Odsuń warzywa na bok, wlej kilka kropel oleju, wbij jajka i usmaż je ciągle mieszając. Gdy będzie ścięte wymieszaj z warzywami.
7. Wlej 1/3 przygotowanego sosu i wrzuć makaron. Smaż ciągle mieszając dwiema łopatkami przez około 1 minutę.
8. Dodaj resztę sosu, kiełki fasoli i tofu. Smaż ciągle mieszając przez 2 minuty, aż makaron będzie lekko kleisty.
9. Zdejmij woka/patelnię z ognia. Posyp cukrem, dopraw do smaku pieprzem i solą, wymieszaj.
10. Przed podaniem posyp orzechami, kolendrą oraz posiekaną dymką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz