sobota, 22 stycznia 2011

Muffiny z kandyzowanym melonem

Jak już pisałam lubię piec muffiny. W przedostatni weekend stycznia urządziliśmy sobie Festiwal Muffinów. Polegał on na pieczeniu wielu rodzajów muffinów i testowaniu ich smaku. Tym razem proponuję babeczki z kandyzowanym melonem i sokiem ananasowym. Klucz do sukcesu w przypadku tych muffinów to dodanie do ciasta oprócz maślanki soku ananasowego. Jeśli go nie masz, możesz upiec je bez, ale nie będą tak dobre.

Przepis na 8-9 standardowych muffinów:
czas przygotowania 10 minut
czas pieczenia 20 minut


150 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 gram cukru
1 jajko
45 ml oleju roślinnego

50 ml maślanki
50 ml soku z ananasa

50 gram kandyzowanego melona, pokrojonego na malutkie kawałki


Nagrzej piekarnik do 200'C bez termoobiegu (180'C z termoobiegiem). Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papilotkami.
Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj do niego maślankę, sok i olej. Wymieszaj. Powoli dodawaj do suchych składników mieszając. Nie musisz mieszać zbyt dokładnie, nie przejmuj się grudkami. Dodaj pokrojonego melona. Wymieszaj. 
Nakładaj masę do foremek do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce kuchennej. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz