sobota, 22 stycznia 2011

Muffiny piernikowe

Rozpoczęliśmy w domu sezon muffinowy, nazywany przez nas festiwalem muffinów. Staram się codziennie piec przynajmniej jeden rodzaj muffinów. Ponieważ zima wróciła upiekłam babeczki o ciepłym, rozgrzewającym zmysły smaku, muffiny piernikowe. Pełne korzennych aromatów, z nutą pomarańczy i wanilii.

Przepis na 8 małych muffinów:
czas przygotowania 5 minut
czas pieczenia 20 minut

160 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 jajko
80 gram płynnego miodu
2 łyżki gęstej śmietany
65 ml mleka
45 ml oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego)
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżka wody pomarańczowej (dostępna jest w sklepach z żywnością arabską, zdrową żywnością i kuchniach świata)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru

Nagrzej piekarnik do 200'C bez termoobiegu (180'C z termoobiegiem). Wysmaruj formę na muffiny tłuszczem albo wyłóż papilotkami. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, kardamon i imbir. W drugiej misce ubij lekko jajko, dodaj do niego miód, śmietanę, mleko, olej, esencję waniliową i wodę pomarańczową. Dosyć dokładnie wymieszaj. Dodaj płynne składniki do suchych i połącz ze sobą. Nie musisz dokładnie mieszać, wystarczy, że składniki się połączą. Do każdej foremki nakładaj ciasto do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut, tak by góra była lekko zabrązowiona.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz