środa, 29 grudnia 2010

Okoń nilowy w kremowym sosie cytrynowym



Ryby jeść trzeba, bo są bogatym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B. Jednak przyrządzenie dobrej ryby zazwyczaj stanowi nie lada problem i jest wyzwaniem dla niemalże każdego domowego szefa kuchni. Warto odczarować "kostki" rybne i inne podobne świństwa i zamiast nich przygotować coś zupełnie innego, ale niemalże tak samo prostego.

Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 20 minut
czas gotowania 10 minut

2 filety okonia nilowego po 150 gram każdy
sól, pieprz
odrobina mąki pszennej
4-5 ziemniaków obranych i pokrojonych w talarki
odrobina oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
150 gram mieszanych zielonych sałat

kremowy sos cytrynowy:
1 żółtko
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok połowy cytryny
otarta skórka z całej cytryny
150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól, pieprz


Zacznij od przygotowywania sosu. Wrzuć czosnek do blendera, malaksera albo miksera, dodaj żółtko i sok z cytryny, zacznij miksować. Po kilku chwilach, nie przestając miksować, zacznij dolewać oliwę z oliwek powolnym strumieniem. Miksuj do momentu gdy konsystencją sos zacznie przypominać śmietanę. Dodaj skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i odstaw.

Włącz grill w piekarniku. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozłóż ziemniaki i posmaruj je oliwą. Włóż pod grill. Po mniej więcej 4 minutach obróć ziemniaki na blasze, posmaruj je oliwą i grilluj kolejne 4 minuty.

Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, posól i popieprz, obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni około 3 minuty z każdej strony.

W słoiku połącz łyżkę oliwy z oliwek z sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem, potrząśnij energicznie by wszystkie składniki się połączyły. Powstałym sosem polej sałatę.

Na talerzu rozłóż połowę sałaty, ziemniaków i jeden kawałek ryby. Rybę polej kremowym sosem cytrynowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz