czwartek, 13 stycznia 2011

Wegański gulasz meksykański

Lubimy nieco ostrzejsze i mniej typowe dania. Tradycyjnie gulasz kojarzy nam się z kawałkami mięsa w sosie polanymi na ziemniakach lub ryżu. W moim rozumieniu jest to gęste danie jednogarnkowe, które bez problemu może zaspokoić nawet większy głód. Lubię eksperymentować z różnymi smakami, by moje dania były jak najciekawsze. Tym razem ugotowałam danie bez jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego, więc jest ono odpowiednie także dla wegan. Obiecuję, że jest przepyszne!

Przepis na 2 spore porcje:
czas przygotowania 20 minut
czas gotowania 40-60 minut


6 sporych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego, obrana i pokrojona w plastry
1 nieduża żółta cebula dosyć drobno posiekana
1 mała (100 gram) puszka kukurydzy
1/3 puszki krojonych pomidorów (100 gram)
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/4 łyżeczki ostrej papryki albo płatków chili
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml gotującej się wody
bulion wegetariański (może być w proszku - 1 łyżeczka, kostce - pół kostki lub ze słoika - 2 łyżeczki)
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

1. Wrzuć ziemniaki, marchewkę i selera do rondelka. Wlej osolonego wrzątku tylko tyle by zakryło warzywa. Gotuj 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Odcedź i odstaw na bok.
2. Rozpuść bulion w 200 ml gorącej wody i odstaw na bok.
3. Rozgrzej w rondlu oliwę, podsmaż na niej czosnek i cebulę do miękkości. Dodaj chili, kumin i sól. Zamieszaj. Wrzuć obgotowane ziemniaki, selera i marchewkę. Gotuj przez około 2 minuty. Dodaj bulion, kukurydzę i krojone pomidory. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuje pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu przez około pół godziny. Podawaj w głębokich talerzach, posypane kolendrą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz