sobota, 29 stycznia 2011

Proste burgery fasolowe

Czasami znajomi jedzący mięso pytają mnie czy nie tęsknię za mięsem. Często nowo poznane osoby są zdziwione i pytają "to co Ty jesz?". Niektórzy śmieją się, że nie mogę zjeść hamburgera i że odbieram sobie wszystkie pyszne dania. Ale to nie prawda. Jem burgery, tyle że zawierają kotleta warzywnego, w tym wypadku jest to kotlet z białej fasoli, ale można zrobić różne, z ciecierzycy, soczewicy czy tofu. Polecam, bo smaku nie da się z niczym porównać.

Przepis na 4 burgery:
czas przygotowania 15 minut
czas gotowania 20 minut

4 bułki hamburgerowe, przekrojone
1 pomidor, pokrojony w plastry
1 kiszony ogórek, pokrojony w plasterki
4 liście sałaty
12 plasterków zielonego ogórka
1 puszka białej fasoli, odcedzonej
2 jajka
1/2 pęczka posiekanej natki
30 gram startego Parmesanu albo sera Grana Padano
2 łyżeczki ostrej musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
3/4 szklanki bułki tartej
ketchup, majonez

Nagrzej piekarnik do 190'C bez termoobiegu, na blasze do pieczenia ułóż papier.
W dużej misce rozgnieć fasolkę widelcem, dodaj jajka, pietruszkę, parmesan, musztardę, sól, pieprz i sok cytrynowy. Wymieszaj. Dodaj bułkę tartą, Wymieszaj. Odstaw na kilka minut by bułka dobrze nasiąkła. Uformuj 4 kotlety. Ułóż je na blasze, posmaruj oliwą z oliwek i wstaw na najwyższy poziom piekarnika. Piecz aż się zrumienią. Pod koniec pieczenia wstaw do piekarnika rozkrojone bułki by były ciepłe.
Po wyjęciu każdą bułkę posmaruj majonezem, ułóż w niej kotlet fasolowy i warzywa: sałatę, ogórki, pomidora. Dopraw ketchupem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz