wtorek, 1 lutego 2011

Tagliatelle al pomodoro

Nie miałam czasu by cokolwiek ugotować w ciągu dnia, a potem byłam zbyt zmęczona by spędzić w kuchni dłużej niż chwilę. W związku z taką sytuacją ugotowałam danie niesamowicie szybkie, które wychodzi właściwie każdemu. Dodatkowo do jego przygotowania potrzebujemy składników, które zazwyczaj mamy w szafkach kuchennych i lodówce. 

Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 5 minut
czas gotowania 10 minut

250 gram świeżego makaronu tagliatelle
1 mała cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
400 gram pomidorów z puszki
50 gram świeżo tartego Parmesanu lub Grana Padano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli
szczypta pieprzu
oliwa z oliwek

Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu (w przypadku świeżego makaronu tagliatelle wystarczy go gotować 3 minuty). W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż aż cebula będzie miękka. Dodaj pomidory, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Gotuj co jakiś czas mieszając przez około 5 minut. Po ugotowaniu dodaj do makaronu, wymieszaj. Rozłóż na dwa talerze i posyp Parmesanem lub serem Grana Padano.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz