poniedziałek, 28 lutego 2011

Placek ze szpinakiem i kozim serem

Pyszny placek ze szpinakiem i kozim serem. Pyszny i prosty. Nie przygotowywałam ciasta francuskiego, tylko użyłam gotowego, nabytego w Lidlu, które moim zdaniem jest na tyle dobre, że nie trzeba wałkować swojego.

Przepis na 2-3 porcje:
czas przygotowania 10-15 minut
czas pieczenia 15-20 minut

1 opakowanie ciasta francuskiego
250 gram świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
100 gram białego sera koziego
50 gram śmietany (22 lub 36 %)
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
1/2 niedużej cebuli, drobno posiekanej
szczypta rozmarynu i tymianku
szczypta soli i pieprzu
masło, oliwa z oliwek
1 roztrzepane jajko

Rozgrzej piekarnik do 230-240'C. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulkę, podsmaż przez chwilę. Dodaj szpinak. Pozwól mu się zblanszować. Po około 2-3 minutach szpinak puści wodę, którą należy odsączyć. Do szpinaku dodaj czosnek, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj i podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj ser kozi oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż ciastem francuskim. Na cieście umieść całość masy szpinakowej, a następnie przykryj ciastem francuskim. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste z wierzchu.
Smacznego!




1 komentarz: