sobota, 26 lutego 2011

Chleb pszenno-żytni

Gdy przygotowywałam się do pieczenia tego chleba kilka razy zwątpiłam. Niby jest prosty, ale najpierw ciasto za bardzo się kleiło, potem nie chciało się kleić, następnie nie chciało wyrastać, a na samym końcu mój piekarnik zaczął płatać figle. No ale ostatecznie chleb wyszedł jak trzeba, smaczny i mokry w środku.

Przepis:
na podstawie przepisu Tatter
czas przygotowywania 40 minut
czas czekania 12 + 2,5 +  godziny
czas pieczenia 35-40 minut

Zaczyn:
50 gram zakwasu żytniego (2 czubate łyżki)
75 ml letniej wody
75 gram żytniej mąki razowej
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
150 ml wrzącej wody
150 ml wody letniej
150 gram mąki żytniej razowej
350 gram białej mąki pszennej
10 gram soli (czubata łyżeczka)
1 łyżeczka syropu z agawy albo 2 łyżeczki miodu

Dzień pierwszy:
Przygotuj zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przykryj kawałkiem folii i odstaw na 12 godzin.
Dzień drugi:
Mąkę żytnią połącz z wrzątkiem. Połącz zaczyn z zaparką. Dodaj 150 ml letniej wody, mąkę pszenną i syrop z agawy. Zacznij wyrabiać ciasto (ja to robię mikserem spiralnym). Po pewnym czasie dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez 5-7 minut. Przełóż do czystej miski i odstaw na 2,5 godziny do wyrastania. Co 50 minut wyjmuj ciasto i zagniataj przez 2-3 minuty. Uformuj bochenek i ułóż w koszyku wysypanym mąką do wyrastania na około 2 godziny (w mojej kuchni jest zimno więc zostawiłam chleb na 3 godziny). Delikatnie przełóż chleb na nagrzaną blachę lub kamień do pieczenia chleba.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 260'C i spryskanego wodą na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 230'C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200'C i dopiekaj przez około 5 minut.Wystudź na kratce kuchennej.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz