Pierwotnie miałam zamiar zrobić typową tartę ze szpinakiem, ale zamiast tego wykorzystałam ciasto filo, które miałam w lodówce i upiekłam zapiekankę ze szpinakiem. Dla każdego jedzącego przygotowałam danie osobno, bo w trakcie krojenia filo lubi się kruszyć.
Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 30 minut
czas pieczenia 30 minut
250 gram szpinaku
150 gram tłustego sera
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
szczypta gałki muszkatołowej
1 mała cebula, posiekana
1 jajko
oliwa z oliwek
5-6 łyżek roztopionego masła
12 kwadratowych płatów filo (ja pokroiłam na mniejsze 3 duże płaty filo)
Rozgrzej piekarnik do 170'C bez termoobiegu.
Szpinak przelej wrzątkiem. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć cebulę, po minucie wrzuć szpinak, czosnek, rozmaryn, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Podduś na małym ogniu przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i jajko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj tłusty ser i ponownie wymieszaj.
Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Ułóż pierwszy płat filo, posmaruj masłem, na to drugi płat, posmaruj masłem i trzeci płat i ponownie posmaruj masłem. Na warstwie z ciast filo ułóż połowę masy szpinakowej. Na wierzch ułóż ciasto filo, posmaruj masłem i kolejne 2 warstwy ciasta filo posmarowanego masłem. Ostatni płat koniecznie natłuść dokładnie. W ten sam sposób przygotuj pozostałą porcję.
Gdy wszystkie porcje będą gotowe wstaw je do piekarnika i piecz około 30 minut, aż wierzch będzie złoty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz