Obejrzałam z moim Towarzyszem Życia "Sforę". Muszę przyznać, że jak na polską produkcję, to jest to serial naprawdę przyzwoity i ciekawy. O dziwo, nie występuje tam żaden aktor, którego przerasta rola, której clue jest włączenie światła, co zazwyczaj było domeną polskich produkcji ostatnich lat. Zaskoczeniem był też dla mnie fakt, że wątki zgrabnie się przeplatały i akcja nie była przewidywalna.
Ale nie o tym miała być mowa. Dziś na obiad przygotowałam steki z tuńczyka (czasami świeże można dostać w makro) w sezamie z warzywami teriyaki.
Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 10 minut
czas gotowania 15 minut
2 steki z tuńczyka
2 łyżki białego sezamu
2 łyżki czarnego sezamu
1/2 żółtej papryki, pokrojona w paski
1 marchewka, pokrojona w słupki
1 mała cebula, pokrojona w półplasterki
1 mała kapusta bok-choy pokrojona w paski
200 gram czerwonej kapusty, pokrojonej w paski
100 ml sosu teriyaki (przepis tutaj)
słodki sos chili
1 łyżka oleju sezamowego
sól, pieprz
Tuńczyka umyj i osusz dokładnie. Posól i popieprz. Obtocz w sezamie. Smaż na rozgrzanej patelni przez 4 minuty z każdej strony.
W woku rozgrzej olej sezamowy, wrzuć wszystkie warzywa. Po minucie wlej sos teriyaki. Smaż ciągle mieszając przez 2-3 minuty aż będą chrupiące.
Na talerzu ułóż stek z tuńczyka oraz połowę warzyw. Skrop słodkim sosem chili.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz