sobota, 5 lutego 2011

Pancake z sosem malinowym

W nocy wiało, znowu pogoda przypomniała jaką mamy porę roku. Ale na szczęście w mojej zamrażarce znajdują się pyszne, zrywane późnym latem maliny. Z tych malin powstał dziś pyszny sos malinowy. Z tej okazji zrobiłam nieco inne niż zwykle pancake. Przepis na tradycyjne publikowałam tutaj, ale dziś proponuję nieco stuningowane placuszki, których bazę stanowi maślanka.

Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 5 minut
czas smażenia 20 minut
100 gram mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki stołowe cukru pudru
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
120 ml maślanki
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
bezwonny olej do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy)

na sos malinowy:
100 gram mrożonych malin
3 łyżki syropu cukrowego "golden syrup"

Wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej miseczce roztrzep jajko, dodaj maślankę, roztopione masło i esencję waniliową. Ciągle mieszając (albo miksując mikserem) do suchych składników dodawaj mieszankę jajka, maślankę, masła i esencji waniliowej. Postaraj się by ciasto było dobrze wymieszane, mniej więcej dwa razy bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj niewielkie placuszki. Odwróć gdy zobaczysz lejki (jakby dziurki) z jednej strony pancake. I smaż kolejne pół minuty.

Do małego rondla wrzuć zamrożone maliny, gdy się w większości roztopią dodaj golden syrup i wymieszaj.
Placuszki podawaj polane sosem z malin.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz