Przepis na chleb o długości 35cm:
czas przygotowania 25 minut
czas czekania 3 godziny
czas pieczenia 35 minut
500 gram mąki pszennej, typ 550
170 gram mąki pszennej, pełnoziarnistej, typ 1850 lub 2000
110 gram płatków owsianych (zwykłych, NIE błyskawicznych)
420 ml wody o temperaturze około 30'C
75 ml mleka
50 gram miodu
50 gram oleju roślinnego
14 gram soli
4 gramy suszonych drożdży (1 i 3/4 łyżeczki od herbaty)
Zalej płatki owsiane wodą. Wymieszaj. I odstaw na 10 minut.
W drugiej misce połącz mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, mleko, miód, olej, sól i drożdże. Dodaj płatki owsiane namoczone w wodzie. Miksuj mikserem ręcznym z końcówkami spiralnymi ustawionym na najniższą prędkość przez 2 minuty, a następnie zwiększ prędkość o 1 i miksuj przez kolejne 2-3 minuty. Powstałe w ten sposób ciasto będzie dosyć luźne, ale dające się zagnieść ręką. Przykryj miskę folią i odstaw na godzinę do wstępnej fermentacji. Po godzinie zagnieć ciasto ręcznie by usunąć nadmiar gazów. Przykryj ponownie folią i odstaw na kolejną godzinę. Wysmaruj formę tłuszczem i wysyp otrębami owsianymi. Przełóż ciasto do formy, przykryj i odstaw do wyrastania na godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu wstaw do piekarnika nagrzanego do 240'C bez termoobiegu. Piecz 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 220'C. I piecz kolejne 20 minut. Jeśli wierzch będzie za bardzo się przypiekał przykryj chleb folią aluminiową.
Przestudź chleb w formie przez minimum 10 minut. Potem wyjmij na kratkę kuchenną i dostudź. Krój chleb dopiero, gdy będzie całkowicie wystudzony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz