wtorek, 8 lutego 2011

Gnocci - przepis podstawowy

Przepis na 2 porcje.
czas przygotowania 50 minut
czas gotowania 20 minut


Do przygotowania kopytek potrzebujemy:
2-3 spore ziemniaki
1 jajko
1 żółtko
1 - 1,5 kubka mąki pszennej np poznańskiej
garnek wrzącej osolonej wody 

Ugotuj ziemniaki w łupinach. Po ugotowaniu, gdy będą jeszcze ciepłe przeciśnij je przez praskę, najlepiej 2 razy. Do przeciśniętych ziemniaków dodaj jajko i żółtko, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąki. Mieszaj bardzo dokładnie, tak by w masie nie było żadnych grudek. Gdy zagnieciesz już ciasto, uformuj wałeczek o średnicy około 2cm, spłaszcz go delikatnie i krój na kluseczki. Każdą kluseczkę ponaciskaj widelcem by powstały charakterystyczne prążki.
Gnocchi gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz