Kluski leniwe w niektórych miejscach Polski zwane są pierogami leniwymi. Dlaczego tak jest, nie bardzo wiadomo. Nie wiadomo też dokładnie z jakiego rejonu Polski pochodzą. Wiadomo jednak, że np. na śląsku dodaje się do nich ziemniaków i polewa śmietaną, a na Mazowszu podaje się je z bułką tartą.
Ja kluski leniwe pamiętam z dzieciństwa. Zawsze przygotowywała je moja siostra cioteczna. Jednak jej kluski były inne, duże i twarde. Moje są raczej drobne i mięciutkie w środku.
Przepis na 2-4 porcji w zależności od głodu:
czas przygotowania 25 minut
czas gotowania 10 minut
400-500 gram dobrej jakości sera twarogowego, mielonego
150 gram mąki + około 40 gram do wysypania stolnicy lub blatu
3 żółtka
3 białka
2 łyżki masła
szczypta soli
Do podania:
śmietana lub bułka tarta, masło i cukier
Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. W misce rozetrzyj masło, dodawaj po jednym żółtku i rozetrzyj ponownie. Dodaj ser i wymieszaj. Dodawaj naprzemiennie mąkę i ubitą pianę z białek. Wymieszaj dokładnie.
Na blat lub stolnicę wysyp trochę mąki. Podziel ciasto na kilka części. Uformuj dosyć cienkie (1,5 cm średnicy) wałki, lekko spłaszcz i krój na 2 cm kluski.
Wrzucaj partiami (po około 20 klusek) do garnka z wrzącą osoloną wodą. Gdy wypłyną gotuj przez minutę lub dwie. Odcedź. I rozłóż na porcje.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj bułkę tartą i podsmażaj przez 2-3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Bułkę rozłóż na kluskach. Posłódź do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz