poniedziałek, 21 lutego 2011

Tosty francuskie

Pisałam wczoraj o brioche, którą upiekłam. Kawałek został w domu na weekend, który spędziłam w Poznaniu i niestety zdarzyło jej się trochę obeschnąć. Ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam przygotować bardzo proste tosty francuskie wykonane z lekko czerstwej domowej brioche.

Przepis na 2 osoby:
czas przygotowania 5 minut
czas gotowania 5 minut

4-5 kromek czerstwej brioche (lub chałki) o grubości około 15mm
kubek mleka
2 roztrzepane jajka
2 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
łyżka oleju o neutralnym zapachu

Dodatki do podania:
serek waniliowy
konfitury

Do miski wrzuć roztrzepane jajka, dolej mleko, dodaj cukier puder i cynamon. Dokładnie wymieszaj, możesz to zrobić trzepaczką, rózgą albo widelcem. 

Na patelni rozgrzej olej. Mocz kromki brioche w roztworze mleka i jajek, a następnie kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Podawaj z serkiem i konfiturami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz