czwartek, 24 lutego 2011

Paella

 
Kilka lat temu byłam na przełomie lutego i marca w Madrycie. Chodziłam tam często ze znajomymi do tapas barów na obiad. Dobrze pamiętam smak i różnorodność kuchni hiszpańskiej. Kuchni, w której królują ciepłe smaki. Gdybym codziennie jadała taki obiad to konieczna by była popołudniowa siesta by wszystko strawić.
Od pewnego czasu chodziła za mną paella, ale właściwie nigdzie nie jest dostępny ryż do niej. Nie posiadam też odpowiedniego naczynia, ale duża płaska patelnia teflonowa z powodzeniem dała sobie radę. Zamiast typowego ryżu do paelli użyłam uniwersalny wchłaniający ryż Orginario o okrągłym kształcie.


Przepis na 2 porcje:
na podstawie przepisu Yottama Ottolenghi, z modyfikacjami
czas przygotowania 10 minut
czas gotowania 45 minut

3 łyżki oliwy z oliwek
1 szalotka drobno posiekana
1/2 średniej (lub 1 mała) czerwonej papryki, pokrojona w paski
1/2 średniej żółtej papryki (lub 1 mała), pokrojona w paski
1/2 bulwy kopru włoskiego, pokrojona w paski
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 listki laurowe
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego chili
150 gram ryżu do paelli (ja użyłam Orginario)
100 ml sherry lub porto tawny
1 łyżeczka szafranu
450 ml bulionu warzywnego
200 gram obranego bobu (wcześniej ugotowanego)
12 małych pomidorków, przekrojonych na połówki
2 łyżki natki, posiekane
sól
cząstki cytryny
 
W dużej, płaskiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę i podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj papryki i koper włoski. Zamieszaj i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Dodaj liście laurowe, wędzoną paprykę, kurkumę i mielone chili, zamieszaj dokładnie. Dodaj ryż i mieszaj dokładnie przez 2 minuty. Dodaj sherry lub porto i szafran. Gotuj przez minutę, a następnie dodaj bulion i 1/3 łyżeczki soli. Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj bez przykrycia przez 20 minut. Nie mieszaj i nie przykrywaj!
Zdejmij paellę z ognia, wrzuć pomidorki, bób i posyp natką pietruszki, nie mieszaj. Przykryj przykrywką i odstaw na 10 minut.
Podawaj z cząstkami cytryny by w razie potrzeby móc nią skropić paellę.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz