sobota, 12 lutego 2011

Waniliowy krem serowy na migdałowym spodzie

Po pewnym czasie od zjedzenia obiadu zachciało mi się czegoś słodkiego. Przygotowałam w związku z tym najprostszy, słodki deser z nutą sernikową. To coś dla osób, które lubią słodycz.

Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 10 minut

100 gram lekkiego serka twarogowego (np mascarpone, philadelphia)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
30 gram pokruszonych migdałów
2 łyżki masła
6 herbatników, drobno pokruszonych
2 łyżeczki dżemu z mirabelek albo pomarańczy
1 kostka czekolady, posiekana

Na patelni upraż migdały, dodaj do nich masło. Zdejmij z ognia. Wymieszaj i dodaj herbatniki.
W misce wymieszaj serek, ekstrakt waniliowy i cukier puder. 
Połowę masy herbatnikowej ułóż na dnie szklanki. Ugnieć. Na niej umieść 1 łyżeczkę dżemu. A na wierzchu umieść połowę serka. Posyp pokrojoną czekoladą. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz