Uwielbiam szpinak, jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało to jest to zgodne z prawdą. Właściwie to mogłabym go jeść codziennie. Smak szpinaku fantastycznie podkręcają włoskie sery z niebieską pleśnią typu gorgonzola. Warto inwestować w świetnej jakości składniki, nawet gdy są one najprostsze. W ten sposób danie zyska na smaku, bo różnica w smaku produktów dobrej jakości i słabej jest wyczuwalna.
Dzisiaj proponuję gnocchi w sosie z czterech serów ze szpinakiem. Koniecznie użyj do tego dania świeżego szpinaku, bo mrożony nie da takiego efektu. Przepis na podstawowe gnocchi znajdziesz tutaj.
Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 50 minut (5 minut dla sosu)
czas gotowania 20 minut (15 minut dla sosu)
Składniki na sos:
250 gram świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku, posiekane
50 gram świeżo tartego cheddara
50 gram gorgonzoli
50 gram świeżo tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania
50 gram mascarpone
150 gram śmietany 18%
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotuj gnocchi wg przepisu, który znajdziesz tutaj albo ugotuj gotowe z opakowania jeśli się bardzo spieszysz.
Szpinak umieść na sicie i przelej wrzątkiem, osusz z nadmiaru wody. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i podsmaż przez minutę. Dodaj szpinak, smaż ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia.
W rondlu rozgrzej śmietanę, dodaj do niej sery, zmniejsz ogień i mieszaj regularnie. Gdy sery całkowicie się rozpuszczą dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj. Dodaj szpinak z czosnkiem. Ponownie wymieszaj. Do sosu wrzuć gnocchi.
Podawaj posypane parmezanem.
Smacznego!
Właśnie takiego przepisu szukałam:)
OdpowiedzUsuń