sobota, 5 lutego 2011

Bochenek czekoladowo-waniliowy

Czekolada, czekolada, czekolada... Ciasto niezwykle proste, nie wymaga dużego nakładu czasu, a wygląda i smakuje świetnie!

Przepis na 10 porcji:
czas przygotowania 15 minut
czas pieczenia 1 godzina

225 gram miękkiego, niesolonego masła
225 gram cukru
275 gram mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
4 jajka
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao

Rozgrzej piekarnik do 160'C. Natłuść formę keksową.
Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz kakao, dokładnie zmiksuj, przez około 2 minuty. Połowę masy odłóż do drugiego naczynia. Do połowy masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. 
Nakładaj do formy naprzemiennie masę czekoladową i waniliową. 
Piecz około godziny, aż ciasto będzie chrupiące i zacznie delikatnie odchodzić od foremki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz