Tym razem upiekłam coś prostszego, ale równie smacznego jak chleby ciemne. Pszenny chleb mleczny nie wymaga dużo pracy ani cierpliwości. Dobrze smakuje też na drugi dzień.
Przepis na bochenek około 25 cm:
na podstawie przepisu Dana Leparda
czas przygotowania 15 minut
czas czekania 70 minut
czas pieczenia 40-45 minut
1 łyżeczka suszonych drożdży
350 ml mleka
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
350 gram mąki pszennej typ 550
130 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
1,25 łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła
Do dużej miski wlej podgrzane lekko mleko, dodaj do niego syrop i drożdże. Wymieszaj. Dodaj mąki i sól i dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem ze spiralnymi końcówkami przez około 5 minut). Dodaj masło i ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. "Zbij" ciasto. Przełóż do wysmarowanej oliwą formy i odstaw do wyrastania na około 60 minut.
Nagrzej piekarnik do 210'C. Wierzch chleba posmaruj mlekiem albo śmietanką. Wstaw do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 175'C. Dopiekaj przez 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź trochę w foremce (5 minut), następnie wyjmij z foremki i dostudź na kratce kuchennej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz