Przepis na 8-9 muffinów:
czas przygotowywania 10 minut
czas pieczenia 20 minut
150 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
60 gram cukru
110 ml maślanki
45 ml oleju
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
50 gram mrożonych malin
1 łyżka syropu cukrowego - "golden syrup"
Nagrzej piekarnik do 200'C bez termoobiegu (180'C z termoobiegiem). Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papilotkami.
W rondelku rozgrzej maliny, a gdy zaczną się roztapiać dodaj syrop cukrowy. Wymieszaj.
Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj do niego maślankę, esencję waniliową i olej. Wymieszaj. Powoli dodawaj do suchych składników mieszając. Nie musisz mieszać zbyt dokładnie, nie przejmuj się grudkami.
Nakładaj masę do foremek do 1/3 wysokości, do każdej foremki nałóż 1 łyżkę sosu malinowego, a następnie uzupełnij ciastem. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce kuchennej.
Smacznego!
Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj do niego maślankę, esencję waniliową i olej. Wymieszaj. Powoli dodawaj do suchych składników mieszając. Nie musisz mieszać zbyt dokładnie, nie przejmuj się grudkami.
Nakładaj masę do foremek do 1/3 wysokości, do każdej foremki nałóż 1 łyżkę sosu malinowego, a następnie uzupełnij ciastem. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce kuchennej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz