czwartek, 3 lutego 2011

Muffiny z kandyzowanymi truskawkami i białą czekoladą

Przyjechała do mnie przyjaciółka na pogaduchy i powiedziała "upiecz coś". No to upiekłam bardzo łatwe muffiny z kandyzowanymi truskawkami i białą czekoladę, która gry się rozpuszcza w cieście to zaczyna przypominać w smaku toffi. Bardzo lubię ten smak.

Przepis na 8-9 muffinów:
czas przygotowywania 10 minut
czas pieczenia 20 minut

150 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
60 gram cukru
110 ml maślanki
45 ml oleju
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
50 gram kandyzowanych truskawek pokrojonych na małe kawałki
30 gram białej czekolady pokrojonej na małe kawałki



Nagrzej piekarnik do 200'C bez termoobiegu (180'C z termoobiegiem). Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papilotkami.
Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj do niego maślankę, esencję waniliową i olej. Wymieszaj. Powoli dodawaj do suchych składników mieszając. Nie musisz mieszać zbyt dokładnie, nie przejmuj się grudkami. Dodaj truskawki i czekoladę. Wymieszaj. 
Nakładaj masę do foremek do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce kuchennej. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zaraz, zaraz. Dokładnie to było tak:

    "Laura: Miałam dobre ciastka, ale je zjadłam zanim przyszłaś. (tu wstaw złośliwy uśmiech)
    Ja: ...no to masz okazję się wykazać. Upiecz coś teraz!"

    No. Tak było.

    OdpowiedzUsuń