niedziela, 13 lutego 2011

Sos teriyaki

Prosty przepis na sos teriyaki, który często jest używany w kuchni japońskiej zarówno do potraw grillowanych, jak i do smażonych czy pieczonych w piekarniku.

50 ml sosu sojowego
50 ml sosu teriyaki z butelki (np kikkoman)
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oleju sezamowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka startego świeżego imbiru

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gotowy sos możesz przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

2 komentarze:

  1. Hmm ale po co przepis na sos teriyaki skoro dodajemy do tego sosu teriyaki np. Kikkoman?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo ten teriyaki z butelki nie gęstnieje, gdy szybko smażymy potrawę na dużym ogniu, a tutaj chodziło właśnie o to by sos zgęstniał i oblepił warzywa. Do tego w sosie teriyaki nie ma czosnku i imbiru, a one świetnie podkręcają smak warzyw.

    OdpowiedzUsuń