Moje ciabatty nie są najpiękniejsze, lecz są za to niesamowicie smaczne i dosyć sycące. Czytałam już wiele przepisów na te puchate włoskie bułeczki o twardej skórce, ale chyba najlepszy jaki znalazłam został wymyślony przez Daniela Leadera.
Przepis na około 10-12 bułek (w zależności od rozmiaru)
Zaczyn:
80 gram wody
2-3 gramy drożdży instant
120 gram mąki
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na około 12-16 godzin.
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
420 gram wody
7 gram drożdży instant
550 gram mąki
7 gram soli
Do zaczynu dodaj resztę składników i wyrabiaj przez około 15-20 minut, najlepiej mikserem. Podczas wyrabiania ciasto będzie się robiło coraz bardziej sprężyste. Gdy będzie już wyrobione przykryj miskę ścierką i odstaw na około 4 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozciągnij na spory kwadrat (25x25 cm), posyp mąką i przy pomocy noża wycinaj kwadraty. Przełóż kwadraty na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posyp mąką. Odstaw do wyrastania na około godzinę.
Piekarnik nagrzej do 230’C. Na dnie piekarnika umieść naczynie z wodą. Gdy piekarnik będzie nagrzany i utworzy się w nim para, umieść blachę z ciabattami. Piecz około 12-15 minut, aż bułki będą złociste.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz