wtorek, 28 grudnia 2010

Zakwas żytni


By upiec domowy chlebek bez drożdży potrzebny nam będzie zakwas. Jest kilka metod przygotowania zakwasu. Na początek zaprezentuję tutaj metodę moim zdaniem najprostszą, ale trwającą kilka dni.

Do przygotowania zakwasu będzie nam potrzebne:
250 gram mąki żytniej (nadaje się każdy typ powyżej 720, ale najlepszy będzie 1400-2000)
woda niechlorowana
naczynie niemetalowe (ja korzystam z dużego słoja)

Dzień I
50 gram mąki
50 ml letniej, niechlorowanej wody

Mąkę z wodą wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce (np. koło kaloryfera).



Dzień II - o tej samej porze co w dniu I

50 gram mąki
50 ml letniej, niechlorowanej wody

Do powstałego w pierwszym dniu zaczynu dodaj mąkę z wodą, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Dzień III - o tej samej porze co w dniu II
50 gram mąki
50 ml letniej, niechlorowanej wody

Do powstałego w drugim dniu zaczynu dodaj mąkę z wodą, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Dzień IV - o tej samej porze co w dniu III

50 gram mąki
50 ml letniej, niechlorowanej wody

Do powstałego w trzecim dniu zaczynu dodaj mąkę z wodą, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Dzień V - o tej samej porze co w dniu IV
50 gram mąki
50 ml letniej, niechlorowanej wody

Do powstałego w czwartym dniu zaczynu dodaj mąkę z wodą, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Gotowy zakwas będzie miał konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

Po pełnej dobie od wymieszania zakwasu ostatniego dnia, należy go troszkę podkarmić (dodać łyżkę mąki) i po 12 godzinach od karmienia można zacząć przygotowanie do pieczenia chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz