wtorek, 28 grudnia 2010

Gnocchi w sosie brokułowym

 

Dzisiaj przenosimy się w kierunku słonecznej Italii. Danie odrobinę praco- i czasochłonne. Tak naprawdę najwięcej pracy wymaga zrobienie samych kopytek - gnocchi. W smaku są one bardzo podobne do naszych polskich kopytek, ale mają znacznie delikatniejszą konsystencję. Jeśli bardzo nam się spieszy, możemy użyć gotowych kopytek, a wykonać jedynie sos.



Przepis na 2 porcje.
czas przygotowania 50 minut
czas gotowania 20 minut


Do przygotowania kopytek potrzebujemy:
2-3 spore ziemniaki
1 jajko
1 żółtko
1 - 1,5 kubka mąki pszennej np poznańskiej
garnek wrzącej osolonej wody



Do przygotowania sosu potrzebujemy:
1 mały brokuł podzielony na różyczki (ewentualnie może być mrożony)
1 mała biała cebula pokrojona w pióra
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
150 ml śmietanki 18% rzadkiej np łaciatej
20-25 gram sera z niebieską pleśnią np lazur albo rokpol
1 łyżka świeżo tartego sera Grana Padano lub Parmesanu
sól, pieprz



Robimy gnocchi:
Ugotuj ziemniaki w łupinach. Po ugotowaniu, gdy będą jeszcze ciepłe przeciśnij je przez praskę, najlepiej 2 razy. Do przeciśniętych ziemniaków dodaj jajko i żółtko, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąki. Mieszaj bardzo dokładnie, tak by w masie nie było żadnych grudek. Gdy zagnieciesz już ciasto, uformuj wałeczek o średnicy około 2cm, spłaszcz go delikatnie i krój na kluseczki. Każdą kluseczkę ponaciskaj widelcem by powstały charakterystyczne prążki.
Gnocchi gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną.


W międzyczasie przygotuj sos:
W rondelku o grubym dnie podgrzej śmietankę, dorzuć do niej różyczki brokułów i cebulę. Przykryj i zmniejsz ogień, tak by ledwo podgrzewał garnek. Gdy warzywa będą już prawie gotowe dodaj czosnek i ser z niebieską pleśnią. Do sosu wrzuć odcedzone gnocchi i wymieszaj. Posól i popieprz do smaku. Po nałożeniu na talerz posyp serem Grana Padano. I Voila! Pychotka!

2 komentarze:

  1. W pochmurnej Polsce też świetnie smakuje. Mimo, iż danie jest bez mięsa to ja nażarłem się po uszy i podejrzewam, że stan ten utrzyma się do jutrzejszego poranka kiedy to będę mógł delektować się smakiem świeżo wypieczonego chleba na zakwasie :] opisywanego z resztą gdzieś tutaj.

    acha kopytka vel gnocchi szczególnie polecam miłośnikom nadgniłych i śmierdzących serów.

    Daniel

    OdpowiedzUsuń
  2. 38 year-old Executive Secretary Kalle Dilger, hailing from Schomberg enjoys watching movies like "Out of Towners, The" and Skiing. Took a trip to Historic Town of Goslar and drives a Ferrari 250 GT LWB Berlinetta Tour de France. zbadaj strone

    OdpowiedzUsuń