środa, 29 grudnia 2010

Amerykański chleb bananowy

 

Chleb bananowy to jedno z najczęściej pieczonych ciast w Stanach Zjednoczonych. Jest znacznie bardziej wilgotny i słodszy od normalnego chleba. Intensywnie bananowy może stanowić podstawę śniadania. Ten chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu, na przygotowanie ciasta do pieczenia będziesz potrzebowała mniej niż 10 minut.


Przepis na chlebek o wymiarach mniej więcej 10x24cm:
czas przygotowania 15 minut
czas pieczenia 1 godzina

3-4 bardzo dojrzałych bananów 
1/3 kubka miodu
1/3 kubka roztopionego masła
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (jeśli nie masz możesz pominąć - wodę można kupić w sklepach typu "Kuchnie świata" oraz w sklepach z żywnością arabską)
szczypta soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 kubka mąki pszennej

Na początek rozgrzej piekarnik do 170-175'C.

Kluczem do sukcesu są mocno dojrzałe banany. Jeśli nie posiadasz przejrzałych bananów, możesz trochę pomóc bananom niedojrzałym. Ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około 10 minut.


Obierz banany i rozgnieć je w dużej misce widelcem. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Następnie dodaj miód, startą skórkę pomarańczową, wodę z kwiatów pomarańczy i dokładnie wymieszaj.


Posyp wszystko solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Ciągle mieszając dosypuj mąki. Gotowe ciasto będzie mieć konsystencję rozgniecionych ziemniaków. Wysmaruj formę o wymiarach mniej więcej 10x24cm masłem i przełóż do niej ciasto.



Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170'C i piecz przez godzinę aż skórka będzie chrupiąca. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i wystudź na kratce kuchennej. Nie krój gorącego chlebka, po ostygnięciu będzie smaczniejszy. Najlepszy jest sam, ale można go jeść z masłem czy też z konfiturą imbirowo-pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz