wtorek, 29 marca 2011

Szkockie bułeczki śniadaniowe

W sercu gra mi ostatnio Imelda May, a na śniadanie piekę bułki.  Lubię piec bułki, gdyż ich skórka wychodzi bardziej chrupiąca niż w przypadku chleba, rzadziej pozostają surowe w środku i fantastycznie rosną. Gdy je piekę zapach świeżego pieczywa unosi się w całym domu. Te upiekłam według tradycyjnego przepisu, wedle którego najpierw robi się zaczyn, a dopiero później ciasto właściwe. 

Przepis na 12 bułek:
czas przygotowania 25-30 minut
czas czekania 14-22 godziny
czas pieczenia 12-15 minut

Zaczyn:
2 gram suchych drożdży
130 gram ciepłej wody
50 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
100 gram białej mąki pszennej

Wymieszaj dosyć dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Przełóż zaczyn do miski, przykryj folią i odstaw do wyrastania na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Zaczyn będzie gotowy gdy potroi swoją objętość.

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
350 gram białej mąki pszennej
100 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
5 gram soli
270 gram ciepłej wody
15 gram oliwy z oliwek
50 gram mąki w miseczce, do obtoczenia bułek

Do zaczynu dodaj wszystkie składniki. Wyrabiaj mikserem lub ręcznie przez około 10 minut aż ciasto stanie się lekko sprężyste. Przykryj folią i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 12 części. Każdą uformuj w kulkę, obtocz w mące a następnie ułóż na blachę, w równych odstępach (przynajmniej 2-3 cm gdyż bułki urosną). Włóż blachę w worek foliowy i odstaw do wyrastania na około 20-25 minut. Po tym czasie spłaszcz lekko bułeczki i odstaw ponownie do wyrastania na około 30-45 minut, aż bułki urosną zauważalnie.
Rozgrzej piekarnik do 230'C. Wstaw bułki. Po 5 minutach pieczenia obniż temperaturę do 210'C. Piecz kolejne 7-10 minut, aż bułeczki lekko się zrumienią. Po upieczeniu wystudź bułeczki na kratce kuchennej.
Ja polecam je z pastą jajeczną, na którą przepis podaję tutaj.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz