Słucham włoskiej muzyki*, która może nie jest najwyższych lotów, ale świetnie poprawia humor. Na dworze hula wiatr, psuje humor. Z każdego kanału krzyczy rocznica katastrofy smoleńskiej. Rozumiem ból, ale taki sposób obchodzenia tej rocznicy męczy, przepotwornie irytuje. Żeby zabić tą irytację zagniatam ciasto. Dzisiaj proponuję neapoletańską pizzę z mozzarellą i pomidorami.
Przepis na 2 pizze o średnicy 30 cm:
czas przygotowania 30 minut
czas czekania 2 godziny
czas pieczenia 12-15 minut
Ciasto:
10 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
200 ml wody
350 gram mąki typ 405 (ewentualnie 450)
Sos:
200 gram krojonych pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki oregano
Dodatki:
200 gram mozzarelli (możesz zamienić na ser typu mozzarella, twardy - nie popłynie tak jak mozzarella w kulach)
1 pomidor, pokrojony w cienkie plastry
listki bazylii
świeżo zmielony pieprz
Zacznij od przygotowania sosu. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, przykryj i odstaw do lodówki.
Rozkrusz drożdże do małej miseczki, dosyp cukier i rozetrzyj, by masa zrobiła się płynna. Dodaj wodę. Wymieszaj mąkę z solą i do nich dolej wodę z drożdżami (nigdy nie dodawaj soli do drożdży). Wymieszaj ręką. Przełóż na lekko wysypany mąką blat. Zacznij zagniatać ciasto. Uważaj żeby nie dodawać za dużo mąki. Ciasto trzeba wyrabiać przez około 10-15 minut. Po tym czasie ciasto zacznie być elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie podziel ciasto na dwie równe części i uformuj z nich kule. Ponownie przykryj ściereczkę i odstaw na około godzinę.
Pokrój pomidory i mozzarellę. Piekarnik nagrzej do 230'C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem albo jeśli masz kamień do pizzy to na 30 minut wstaw go do piekarnika by się nagrzał.
Z ciasta uformuj pizzę poprzez rozciąganie lub wałkowanie (mi nigdy nie wychodzi ładnie okrągłe). Posmaruj sosem, zostawiając około centymetrowy rant. Na wierzchu ułóż ser i plastry pomidora. Posyp pieprzem. Wstaw do piekarnika na sam dół (jeśli na blasze) lub przełóż na kamień do pizzy. Piecz około 12-15 minut aż brzegi się zrumienią. Przed podaniem posyp kilkoma listkami bazylii. Podawaj z dodatkowym sosem.
Smacznego!
*Muzyka na dziś: Pink Martini: Una notte a Napoli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz