To jeden z tych dni, gdy słucham ciągle muzyki, niewiele czasu poświęcam kuchni. Nie mam ochoty na porządki. Zaczęłam robić badania do pracy magisterskiej, przynajmniej coś się ruszyło. W tle leci Devil Doll - Queen of Pain, a ja szykuję błyskawiczną hiszpańską tortillę.
Porcja dla 2 osób:
czas przygotowania 10 minut
czas gotowania 30-40 minut
1 mała żółta cebula, drobno pokrojona
3 średnie ziemniaki, pokrojone w ósemki
1/2 średniej cukinii, pokrojonej w półtalarki
1 mała czerwona papryka, pokrojonej w 1,5 cm kawałki
4-5 jajek, rozbełtanych
1/2 średniej marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć ziemniaki i smaż przez 15-20 minut, aż lekko zmiękną. Dorzuć pozostałe warzywa i smaż przez 10-15 minut. Dodaj przyprawy i polej równomiernie jajkiem. Gdy się zetnie, przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty aż jajka będą całkiem ścięte.
Podawaj z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz