wtorek, 3 maja 2011

Naleśnik meksykański

Pada śnieg. W maju. Okropny śnieg z deszczem w środku wiosny. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się tego. Marzyłam by majówka była ciepła i słoneczna, bym mogła powylegiwać się nieco na słońcu w ogródku, ale się to nie udało.
Zasiałam za to zioła w ogrodzie. A w doniczkach kiełkuje kilka gatunków bazylii, które jak tylko zrobi się cieplej przeniosę na grządkę. By poczuć nieco więcej ciepła smażę naleśniki i przygotowuję dla nich meksykański farsz.

Przepis na 2 osoby:
czas przygotowania 30 minut

6 naleśników
1 cebula, posiekana
1/2 papryczki chili, posiekana drobniutko
1/2 cukinii pokrojonej w 1cm kawałki
7 pieczarek, dosyć drobno pokrojonych
2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone
100 gram czerwonej fasoli z puszki
sól, pieprz, słodka papryka
1 łyżeczka melasy
100 gram tartego sera 
oliwa z oliwek
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć chili i cebulę. Podsmaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj cukinię i pieczarki, przez chwilę podsmaż. Dodaj 100 ml wody i pogotuj aż wyparuje. Dodaj pomidory, posól, popieprz, dodaj paprykę i melasę. Wymieszaj. Duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje. 
Na naleśniki rozłóż starty ser, na nim rozłóż nadzienie, zawiń naleśniki. Podawaj od razu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz