Uwielbiam łososia, mogłabym go jeść niemalże na surowo, jedynie polanego jasnym sosem sojowy. Lubię wszystkie odmiany łososia w kuchni japońskiej albo inspirowanej kuchnią japońską. Na obiad przygotowałam łososia w warzywach i sosie sojowym, podanego z brązowym ryżem, nie zajęło mi to dużo czasu, raptem 40 minut. A danie było przepyszne.
Przepis na 2 porcje:
czas przygotowania 10 minut
czas gotowania 30 minut
400 gram filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego na 2,5 cm kawałki
2 łyżki oleju
1/2 małego pora pokrojonego w plastry
1/2 małej szalotki posiekanej
1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku, posiekane
75 ml jasnego sosu sojowego
sól, pieprz
ugotowany brązowy ryż
Rozgrzej piekarnik do 180'C bez termoobiegu. Przygotuj żaroodporne naczynie z przykrywką. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj pora, szalotkę, marchewkę i selera. Duś powoli przez około 10 minut. Dodaj cukier i czosnek, po minucie dodaj łososia, sól, pieprz i sos sojowy i 50 ml wody. Po 2-3 minutach przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu rozłóż ryż na dwóch naczyniach, a na nim przygotowanego łososia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz